După 50 de ani, Turul României ajunge din nou în Timișoara, pentru prolog și startul primei etape a competiției

După 50 de ani, Turul României ajunge din nou în Timișoara

Turul României va debuta marți, 8 septembrie, cu ceremonia de prezentare a echipelor, care va avea loc în Piața Libertății, la ora 16:00. Va urma o cursă-prolog, în cadrul căreia echipele vor parcurge un traseu de 3,6 km în jurul Pieței Libertății, conform descrierii următoare, startul sportivilor urmând a fi dat în mod individual, din 30 în 30 de secunde, începând cu ora 18:00: START Piața Libertății – Strada Lucian Blaga – Piața Iancu Huniade – 20 Decembrie 1989 – B-dul C.D. Loga – B-dul Regele Ferdinand – Pod Mitropolit Andrei Șaguna (Mihai Viteazu) – B-dul Vasile Pârvan – Strada I. C. Brătianu – Strada Carol Telbisz – Strada Dimitrie Cantemir – FINISH (Piața Libertății).

Traseul poate fi vizualizat în animație aici: https://www.plotaroute.com/route/1203910.

Festivitatea de premiere a cursei-prolog va avea loc la ora 19:30 (aproximativ), tot în Piața Libertății.

Turul României va continua miercuri, 9 septembrie, cu prima etapă. Startul festiv al acesteia va avea loc la ora 11:45, în dreptul magazinului Auchan Nord, iar startul tehnic – de la ora 12:00, din zona sensului giratoriu aflat la interesecția DN69 cu E671. Cicliștii aliniați la start vor parcurge un total de 171,2 km, pe traseul: Timișoara – Orțișoara – Vinga – Arad – Șimand – Chișineu Criș – Salonta – Nojorid – Oradea (Finish etapa 1). Aceasta este a doua cea mai scurtă etapă, după cea de circuit din București.

Ținând cont de contextul sanitar actual, ediția din acest an a Turului României nu va putea beneficia de spectatori pe parcursul traseului, astfel că vom descrie Timișoara pentru aceia dintre prietenii și fanii Turului României care și-ar fi dorit să participe la competiție. Materialul de mai jos ne-a fost furnizat prin amabilitatea Biroului de Promovare Culturală şi Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara: www.timisoara-info.ro.

Timişoara este cel mai mare oraş din vestul României, reşedinţa judeţului Timiş, principala poartă de intrare în România, dinspre Europa Centrală şi de Vest – un oraş modern, caracterizat printr-un dinamism economic deosebit, cu o poziţie geografică favorabilă.

Situată la intersecţia drumurilor europene E70, E671 şi conectată la autostrada A1, Timişoara polarizează un teritoriu întins, fiind foarte atractivă la nivel regional, naţional, european şi internaţional. Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” se află la 12 km. de oraş.

Cu o populaţie de 329.003 locuitori (1 iulie 2018) oraşul se numără printre primele trei din ţară. Totodată Timişoara este unul din cele mai mari centre universitare din România, având peste 40.000 de studenţi, care frecventează cursurile celor şapte universităţi ale oraşului.

Timişoara este clădită pe baza toleranţei şi a bunei înţelegeri, fiind un spaţiu al interferenţelor culturale. Grupuri de diferite naţionalităţi şi confesiuni trăiesc aici de secole, caracterul multicultural al oraşului venind din trecutul său, cu precădere din secolul al XVIII-lea, când colonişti din întreaga Europă au fost încurajaţi să vină la Timişoara pentru a stimula dezvoltarea economică.

De-a lungul timpului, diversele etnii stabilite aici și-au adus propriile modele culturale şi spirituale, care s-au păstrat şi s-au întrepătruns. În prezent populaţia e alcătuită din români, maghiari, germani, sârbi, bulgari, evrei, cehi, slovaci, italieni, romi şi alte etnii, care trăiesc în armonie şi au comunităţi active, cu instituţii culturale şi religioase proprii.

Istoria locului se întinde înapoi peste veacuri, urme de locuire existând încă din perioada neolitică, dar Timişoara a fost atestată documentar doar în secolul al XIII-lea.

În 1307 regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, construieşte aici un castel şi îşi stabileşte (în perioada  1315 -1323) reşedinţa în Timişoara. Acest lucru va duce la un salt în evoluţia oraşului.

În 1552, după repetate atacuri, cetatea a fost cucerită si regiunea a devenit pentru 164 de ani paşalâc otoman – Vilayetul Timişoara.

În 1716 trupele conduse de către prinţul Eugeniu de Savoya au cucerit Timişoara. Banatul a devenit provincie imperială a Casei de Habsburg, iar sediul Administraţiei Banatului a fost stabilit la Timişoara.

În secolul al XVIII-lea oraşul se transformă radical. Cetatea otomană este înlocuită cu o cetate militară modernă, iar Timişoara se dezvoltă urbanistic atât în interiorul, cât şi în afara fortificaţiilor. În secolul al XIX-lea oraşul devine un puternic centru economic şi cultural.

 

 

Ca urmare a Marii Uniri Banatul se uneşte cu România, iar în 3 august 1919 în Timişoara se instaurează administraţia românească. Ziua de 3 August este sărbătorită astăzi ca Ziua Timişoarei.

Momente dramatice nu au lipsit nici în epoca modernă. În decembrie 1989 aici s-a declanşat revoluţia, ce avea să ducă la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu.
În ziua de 20 Decembrie 1989 Timişoara a fost primul oraş liber de comunism din România.

Astăzi Timişoara se înfăţişează vizitatorilor săi ca un  oraş  multicultural,  modern şi progresist, care păstrează vie amintirea vremurilor trecute, prin patrimoniul său istoric, arhitectural şi cultural.

Patrimoniul arhitectural al oraşului este deosebit de bogat. Clădirile din centrul oraşului şi din cartierele istorice Fabric, Iosefin şi Elisabetin, formate la mijlocul secolului al XVIII-lea,  reflectă influenţele arhitecturii europene de la acea vreme şi din secolele ce au urmat.

Centrul Timişoarei este marcat de trei pieţe urbane – Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii, unde se  păstrează mai multe clădiri în stil baroc şi clădiri în stil eclectic, şi Piaţa Victoriei, care prezintă un patrimoniu impresionant de clădiri în stilul anilor 1900.

În Piaţa Unirii principalele atracţii sunt  Palatul Baroc (ce găzduieşte azi Muzeul de Artă), Domul Romano-Catolic, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe şi Monumentul Sf. Treime, toate datând din perioada 1736-1774.

Piaţa Libertății a adăpostit începând din secolul al XVIII-lea, mai multe clădiri cu funcţiuni militare, ce pot fi văzute şi azi: Comenduirea Garnizoanei, fosta Cancelarie de război (lângă Primăria Veche), Cazinoul Militar, dar şi Primăria Veche şi Monumentul Sf. Maria şi Sf. Ioan Nepomuk, realizat la Viena în 1756 şi adus pe calea apei la Timişoara (pe Dunăre-Tisa-Bega). În cadrul lucrărilor de reabilitare a centrului Timişoarei, s-au descoperit rămăşiţe ale unor băi din perioada otomană. Locul este marcat in pavajul pietei. In imediata apropiere se poate vedea o machetă din bronz, ce prezintă aspectul de azi al zonei istorice Cetate.

Piaţa Victoriei e mărginită de clădiri impunătoare – Catedrala Ortodoxă Mitopolitană, construită în perioada 1936-1946, o clădire simbol pentru Timişoara, Opera, numită azi şi Palatul Culturii, deoarece găzduieşte partu instituţii culturale importante ale Timişoarei – Opera Română Timişoara, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiki Gergely” şi mai multe palate în stil Art Nouveau, construite între anii 1910-1914, de o eleganţă deosebită, ce dau nota dominantă a pieţei.

Alte atracţii din centrul oraşului sunt Castelul Huniade,(construit în 1307 şi reconstruit de mai multe ori, forma actuală datând din 1856), Sinagoga din Cetate dar şi Bastionul Theresia, singurul bastion rămas, din cele 9 bastioane ale cetăţii militare, construită între 1732-1763, inspirată de modelul cetăţilor Vauban. Cetatea Timişoarei a fost până la începutul secolului XX , (când a început demolarea ei) cea mai amplă fortificaţie militară în sistem bastionar, de pe teritoriul ţării noastre.

Timişoara e renumită şi ca „oraş al parcurilor” sau „ oraş al florilor”, cât şi pentru Bega, râul care traversează oraşul, pe care astăzi circulă vaporaşe, în regim de transport public şi de agrement.

Timişoara a fost mereu un oraş deschis, inovator, în care, în decursul timpului au avut loc numeroase premiere.

Fabrica de Bere, înfiinţată în 1718, a fost una din primele din ţară, rezistând timpului, aflată în funcţiune şi azi. Timişoara a fost primul oraş de pe continentul european în care s-a introdus iluminatul electric general al străzilor (1884) şi primul oraş din România (ne  referim la actualul teritoriu al României), în care a funcţionat tramvaiul tras de cai (1869). În 1910 Timişoara avea prima hidrocentrală de tip baraj din ţara noastră.

Premierele au continuat şi în perioada modernă, continuă şi în prezent, Timişoara înregistrând (în 1938) o premieră mondială – invenţia lui Corneliu Miklosi – maşina de sudat şine de cale ferată  şi mai multe premiere naţionale – construcţia primului computer alfanumeric MECIPT1 (1969), naşterera primului copil conceput in vitro (1996), prima operaţie pe inimă cu laser (2001) sau primul transplant de celule stem (2003); şi lista poate continua cu multe alte premiere.

Cultura a avut mereu un rol esenţial pentru timişoreni. Prima atestare a teatrului a fost în anul 1753, iar instituţiile culturale înfiinţate în decursul timpului, în special opera, filarmonica şi teatrele, au dus prestigiul Timişoarei şi peste hotare. Timişoara este şi azi singurul oraş european cu trei teatre de stat în trei limbi diferite – română, germană, maghiară.

Numeroase evenimente artistice, concerte, festivaluri, expoziţii sunt atracţii atât pentru locuitori cât şi pentru vizitatorii Timişoarei, oferta culturală a Timişoarei fiind deosebit de bogată şi diversificată.

Unele din cele mai importante festivaluri, care se desfăşoară an de an, sunt: Timfloralis, JazzTM, Festivalul Inimilor, Bega Bulevard, Festivalul Artelor Timişorene, Festivalul de Operă şi Operetă, Plai, Timişoara Muzicală, precum şi Târgurile de Paşti şi de Crăciun.

Având un spirit deschis, avangardist şi cooperant, impregnat de multiculturalitate, oraşul a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Vizitatorii Timişoarei şi iubitorii de artă pot să cunoască mai bine oraşul şi zona Banatului, vizitând muzeele – Muzeul de Artă Timişoara,  Muzeul Naţional al Banatului Timişoara, Memorialul Revoluției, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Muzeul Satului Bănăţean, precum şi numeroasele galerii de artă, expoziţii temporare sau descoperind lucrările de Street Art.

Una din atracţiile cele mai recente ale Timişoarei e Iulius Town, un adevărat orăşel în centrul oraşului, un loc destinat afacerilor, cumpărăturilor și divertismentului în vestul ţării. Construit după un concept urbanistic modern, Iulius Town găzduieşte sute de magazine pentru cumpărături, cu branduri naţionale şi internaţionale, restaurante și cafenelele, centre de fitness, cinematografe, dar şi spaţii pentru birouri şi săli ultramoderne de conferințe. În peisaj e integrat şi cel mai mare parc suspendat din Romania, Iulius Garden, acoperit cu o vegetaţie luxuriantă, oglinzi de apă şi fântâni arteziene.

Locuitorii şi vizitatorii oraşului apreciază mult zonele moderne pentru shopping şi relaxare şi restaurantele, în care pot savura preparate tradiţionale sau specialităţi culinare şi vinuri din zona Banatului. Căutate cunt şi cafenelele, zecile de terase şi cluburile, în care DJ-ii sau concertele live ale artiştilor locali însoţesc discuţiile interminabile şi veselia.

Toate acestea vă invită să cunoaşteţi mai bine Timişoara, să simţiţi spiritul oraşului vechi şi modern deopotrivă.

Așa cum declară domnul Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara, acesta “este orașul de avangardă al României, acel oraș special care are mereu ce să le ofere atât locuitorilor săi, cât și celor care îl vizitează. Este orașul multicultural, cosmopolit și plin de diversitate, care merită să fie descoperit și redescoperit, fiind de fiecare dată altfel.”

Turul României 2020 vă duce la Timișoara, chiar dacă, în acest an, doar prin intermediul imaginilor și materialelor filmate. Fiți alături de noi și descoperiți frumusețea competiției, dar și pe cea a României, între 8 și 13 septembrie!

2020-09-09T07:56:57+00:00August 27th, 2020|Stiri|