Etapa finală a Turului României 2020 – din nou la București

Bucureștiul va găzdui din nou etapa finală a Turului României, duminică, 13 septembrie

 

Etapa finală a Turului României se va desfășura în data de 13 septembrie 2020, în București. Aceasta va consta într-o probă de circuit, cu lungimea de 100 km. Circuitul, pe traseul Piața Presei Libere – Șos. Kiseleff – Arcul de Triumf – Șos. Regele Mihai I – Piața Victoriei și retur, cu trei sprinturi intermediare, va fi parcurs de 19 ori, cu începere de la ora 13:00. Zonele de Start – Sosire vor fi amenajate în alveola Kiseleff, iar programul competiției va include festivitatea de premiere, estimată a avea loc în jurul orei 15:30.

Cunoscut pentru bulevardele sale largi, mărginite de copaci, clădirile glorioase Belle Époque și reputația pentru viața mondenă (care, în anii 1900, i-a adus denumirea de „Micul Paris”), Bucureștiul, cel mai mare oraș și capitala României, este astăzi o metropolă plină de viață.

Circuitul trece pe lângă câteva atracții majore ale orașului: Casa Presei Libere, Parcul Herăstrău, Muzeul Satului (Muzeul Satului), Arcul de Triumf (Arcul de Triumf), Muzeul de Istorie Naturală (Muzeul Antipa), Muzeul de Geologie (Muzeul de Geologie) ), Muzeul Țăranului Român (Muzeul Țăranului Roman), Sediul Guvernului României (Palatul Victoria).

Casa Presei Libere este un edificiu impresionant, aflat în partea de nord a orașului, din 1956. Casa Scânteii (așa cum este încă cunoscută universal) a fost proiectată de arhitectul Horia Maicu. Clădirea este o replică mai mică a Universității Lomonosov din Moscova – Rusia (inaugurată în 1953). Între 1956 și 1989, Casa Presei Libere a găzduit majoritatea tipografiilor și redacțiilor de presă scrisă.

Parcul Herăstrău (Parcul Herăstrău) se întinde pe o suprafață de aproximativ 187 ha, de la Arcul de Triumf până la Podul Băneasa, găzduind numeroase atracții, inclusiv un complex de închiriere ambarcațiuni, terenuri de tenis și un parc de distracții. Vara, pe malul lacului se deschid numeroase terase. Zona din jurul parcului ascunde și alte comori. Străzile dintre B-dul Mircea Eliade și Șoseaua Kiseleff se remarcă prin case de o frumusețe aparte, în stiluri arhitecturale diverse, de la neoclasicul secolului al XIX-lea până la vile de Art Nouveau din secolul al XX-lea, dar și clădiri moderne.

Parcul Herăstrău găzduiește și Muzeul Satului, fondat prin decret regal în 1936. Este un muzeu în aer liber absolut fascinant, cel mai mare din Europa, și acoperă aproximativ 14 ha pe malul lacului. Cuprinde o colecție de 50 de clădiri reprezentând istoria și designul arhitecturii rurale din România. Casele țărănești cu acoperiș abrupt, hambare din stuf, cabane din bușteni, biserici și mori de apă din toate regiunile țării au fost îndepărtate cu atenție din zonele lor de proveniență, transportate la muzeu și reconstruite aici pentru a recrea ambientul satului. Pe tot parcursul anului, Muzeul Satului găzduiește evenimente speciale în care artizanii populari își demonstrează abilitățile tradiționale în țesut, olărit și alte meșteșuguri.

Arcul de Triumf a fost inițial construit din lemn în 1878, pentru a onora soldații români care au câștigat războiul de independență. A fost reconstruit în 1922 și redecorat în 1936 cu bazoreliefuri sculptate în granit adus de la Deva (Transilvania). Proiectat de arhitectul Petre Antonescu, Arcul de Triumf are o înălțime de 25 de metri. O scară interioară permite vizitatorilor să urce în vârf pentru o vedere panoramică a orașului. Sculpturile care decorează structura au fost create de artiști români de renume, printre care Ion Jalea, Constantin Medrea și Constantin Baraschi.

Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa este cel mai mare muzeu de istorie naturală din România, adăpostind colecții de reptile, pești, păsări și mamifere. Peste 300.000 de artefacte și specii sunt expuse. Un etaj întreg este dedicat vieții marine. Muzeul expune, de asemenea, o frumoasă colecție de fluturi.

Muzeul de Geologie găzduiește colecții impresionante de minerale și formațiuni de cuarț specifice zonei, inclusiv o structură geologică bine prezentată a teritoriului României.

Muzeul Țăranului Român a fost deschis în 1906 și prezintă cea mai bogată colecție de artă populară din România, cu peste 90.000 de artefacte care reconstituie viața culturală bogată și diversă a poporului român. Colecția de olărit include aproximativ 18.000 de obiecte, reprezentative pentru cele mai importante centre de olărit din țară. Cel mai vechi obiect din ceramică găsit în muzeu poartă inscripția 1746. La fel de impresionantă, colecția de costume cuprinde aproape 20.000 de costume populare tradiționale, unele datând de la începutul secolului al XIX-lea, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra stilurilor și tradițiilor țăranilor români. Exponatele de instrumente agricole, covoare, icoane, mobilier, fotografii și filme construiesc o imagine completă a culturii populare românești.

Palatul Victoria, din Piața Victoriei, a fost construit în 1937 și este sediul Guvernului României.

Pe lângă toate acestea, Bucureștiul are multe alte atracții interesante. Cu siguranță, toată lumea a auzit de Centrul vechi și de Palatul Parlamentului. Pe lângă acestea, orașul are numeroase clădiri interesante, monumente, locuri de vizitat, parcuri. Multe case frumoase, datând din secolul al XIX-lea, sunt încă foarte bine conservate. Mixul incredibil de stiluri și texturi, de vechi și nou de la fiecare pas demonstrează cât de complex este Bucureștiul și cât de bogat este trecutul său.

2020-09-04T11:57:35+00:00September 4th, 2020|Stiri|