Târgu Mureș – Lacul Sfânta Ana: o etapă cu final “vulcanic”

Etapa a 3-a a Turului României 2020 se anunță a avea un final “vulcanic”

 

Etapa a 3-a a Turului România 2020 se va desfășura pe 11 septembrie, pe ruta Târgu-Mureș – Livezeni – Miercurea Nirajului – Sărățeni – Sovata – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc – Bixad, cu Finish la Lacul Sf. Ana, și va avea o lungime de 203,4 km. Ea va fi, astfel, a treia și ca lungime, după cele cu numărul 4 și 2, și va avea sprinturi intermediare și patru cățărări care vor determina ierarhia cicliștilor, la finalul zilei.

Mai exact, startul etapei cu numărul 3 va fi dat în ziua de 11 septembrie 2020, orele 11:45, din parcarea Auchan City din Târgu Mureș. Caravana ciclistă va parcurge în continuare traseul: strada 1 Decembrie 1918 (intersecția cu calea Sighișoarei) – sens giratoriu Corina – strada Livezeni – cu ieșire spre localitatea Livezeni (DJ135), urmând ca startul tehnic al etapei să aibă loc la orele 12:00, de pe strada Livezeni.

Numit literal după o „piață” (târg) de pe râul Mureș și cunoscut sub numele de orașul trandafirilor, Târgu Mureș (Marosvásárhely în limba maghiară, respective Neumarkt am Mieresch, în limba germană) este rezultatul împletirii celor mai bune elemente ale culturii române și maghiare. Numeroase vestigii atestă prezența culturilor neolitice și a celor din epoca bronzului și a metalelor în această zonă. Săpăturile arheologice au scos la lumină relicve romane în împrejurimi.

Orașul a fost atestat pentru prima dată ca „Novum Forum Sicolorum” (Noua Piață a Seklarilor) în 1322. Începând cu secolul al XVI-lea, Târgu Mureș excelează ca un important centru cultural și educațional. Prima școală apare în 1492. În 1786, a fost înființată prima tipografie, iar în 1802 contele Teleki Samuel, cancelarul Transilvaniei, pune bazele bibliotecii care îi poartă numele și în prezent. Orașul a primit un impuls major în viața socială și economică în 1754, când a devenit sediul Curții Supreme de Justiție din Principatul Transilvaniei.

În perioada medievală, breslele, formate din grupuri de meșteri, au jucat un rol important în evoluția orașului. Privilegiile breslelor meșteșugărești au fost recunoscute încă din 1493. În 1620, membrii acestora au participat la construirea cetății orașului, două dintre cele mai importante bresle fiind cizmarii și tăbăcarii. În 1800, breasla cizmarilor avea cei mai mulți membri, și anume 254. Sistemul breslei a durat până în 1872.

Târgu Mureș a devenit un oraș modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu extinderea liniei de cale ferată. Astăzi, Piața Trandafirilor, situată central, este plină de cafenele și restaurante moderne, de biserici și monumente. Atracția principală a orașului Târgu Mureș este situată la capătul sudic al pieței: Palatul Culturii, o clădire spectaculoasă de la începutul secolului al XX-lea, cu o sală de vitralii remarcabilă, găzduind unele dintre principalele muzee locale. Alte clădiri istorice importante sunt: ​​Palatul Apollo, construit între 1820 și 1822, la inițiativa contelui Teleki Sámue, Vechea Prefectură, care este în uz din 1711, Casa Pálffy, construită în jurul anului 1640, care reflectă o etapă evolutivă care depășește elementele arhitecturale renascentiste tipice, precum cele ale celor mai vechi clădiri din Târgu Mureș, casele Köpeczi și Nagy Szabó, Biserica Ortodoxă din Lemn Sf. Mihail, cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș, combinând armonios stilul arhitectural rural românesc cu influențe baroce, Biblioteca Teleki, fondată la sfârșitul secolului al XVIII-lea de Sámuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, care conține o mare colecție de primele ediții și importante manuscrise care documentează istoria Transilvaniei, precum și lucrări matematice și științifice.

Finish-ul acestei etape a Turului României îl reprezintă Lacul Sfânta Ana, unde sosirea primilor clasați se estimează a se produce în jurul orei 16:00. Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, situat în craterul vulcanului numit Ciomatu Mare, din Carpații Orientali, lângă Tușnad, în Rezervația Naturală Mohoș, județul Harghita. Studiile efectuate cu privire la apariția acestuia au concluzionat că istoria lacului Sfânta Ana a început cu aproximativ 9.800-8.800 de ani în urmă.

Lacul Sfânta Ana s-a format într-un crater vulcanic, la o altitudine de 945 metri. Are formă ovală și o suprafață de 220.000 m² (lungimea sa este de 620m, iar lățimea – de 460m). Conform măsurătorilor făcute în 2005, adâncimea maximă a lacului este de 6,4 m, iar grosimea sedimentului este de aproximativ 4 m. Lacul nu are legătură cu nicio altă sursă de apă, este alimentat exclusiv din precipitații, de aceea gradul de mineralizare a apei este foarte scăzut, aproape de cel al apei distilate. Iarna, lacul este acoperit cu un strat de gheață de până la 1 m.

Lacul face parte din rezervația naturală Mohoș. Lângă lac se află o capelă romano-catolică dedicată Sfintei Ana. Există, de asemenea, un al doilea crater vulcanic care s-a transformat într-o mlaștină cu cenușă vulcanică și acum este numit Mlaștina Tinovul Mohos, o rezervație naturală care găzduiește plante rare, unele unice în România. Poate fi vizitat doar cu ghid și numai pe poteci marcate și pe poduri din lemn.

Un fapt interesant este modul în care localnicii prezic vremea. Dacă emanațiile din apropierea lacului au un miros neplăcut, atunci va ploua în curând. Există chiar și o explicație științifică pentru această predicție meteo. Munții de aici sunt încă în activitate post-vulcanică, fiind sensibili la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea scade, gazele precum dioxidul de carbon și sulful sunt trimise la suprafață.

Din păcate, de farmecul locurilor prin care va trece Turul României în acest an se vor putea bucura nemijlocit doar cei aflați în caravana ciclistă – sportivi și organizatori, reglementările nepermițând prezența spectatorilor, dar vom încerca să vă facem parte la emoțiile competiției prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție, inclusiv prin transmisiuni live. Stați aproape de Turul României 2020!

Sursă foto: Internet

 

2020-09-03T14:43:49+00:00September 2nd, 2020|Stiri|