Turul României. Din 1934

Dacă despre marile competiții de ciclism știi cam tot ce este de știut, nu la fel poți spune despre Turul României. Și e păcat, pentru că este unul din tururile naționale cu o istorie bogată de-a lungul timpului. În cele ce urmează vei descoperi câteva aspecte interesante despre Turul României.

Pentru a ajunge la începuturile Turului României, trebuie să faci un salt în timp. În 1910 mai precis, când Circuitul Munteniei lua ființă. Era un concurs inspirat din Turul Franței, adică organizat de o revistă de automobilism. Din păcate, Circuitul nu a viețuit prea mult, în principal din cauza războaielor în care a fost implicată România în respectiva perioadă. Contribuția acestuia a fost însă că a definit un standard de organizare a curselor de șosea care va fi aplicat ulterior Turului României.

În 1934 prima ediție a Micii Bucle a fost organizată. Concursul s-a bucurat de un oarecare succes, dar nu unul ieșit din comun. Laurii victoriei în acel an au revenit bulgarului Marin Nicoloff. Au fost parcurși 1026 de kilometri, cu o medie orară de 24 km/h. Competiția a mai fost ținută și în următorii 2 ani, după care s-a renunțat la organizarea acesteia. Cu toate acestea, România devenea a șasea țară pe plan mondial care avea un tur național.

Turul României a fost reluat după cel De-al Doilea Război Mondial, în 1946, ocazie cu care numărul de kilometri parcurși s-a mărit la 2692. Urmează iar câțiva ani de pauză, iar din 1950 Turul începe să fie organizat cu regularitate până în 1974. Au fost 9 ani de pauză, pentru ca din 1983 până în prezent să fie organizată anual câte o ediție.

2018-09-11T13:03:00+00:00