Turul României din nou la Cluj-Napoca

Turul României ajunge din nou la Cluj-Napoca, pentru al doilea an consecutiv

După ce ediția de anul trecut a Turului României avea startul la Cluj-Napoca, anul acesta, pe 10 septembrie, cea de-a 53-a ediție a competiției cicliste Turul României trece din nou pe aici, pentru Finish-ul celei de-a doua etape. Aceasta are startul în Oradea și străbate un traseu de 208,1 km, trecând prin Aleșd, Nușfalău, Șimleul Silvaniei, Zalău, Sânmihaiu, Almașului, Topa Mică și Nădășelu, pentru a ajunge în “orașul-comoară”.

Caravana ciclistă va intra în Cluj-Napoca (în jurul orei 16:30)pe traseul Calea Baciului – strada Transilvaniei – strada Tudor Vladimirescu – strada Tăietura Turcului – strada Gen. Eremia Grigorescu – strada George Enescu – Piața 14 Iulie – sens giratoriu – strada Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – strada George Coșbuc, cu sosire în dreptul Complexului Cluj Arena.

Pe platoul pietonal dintre Complexul Cluj Arena și Btarena, în jurul orei 16:45, va avea loc și festivitatea de premiere, unde vor fi decernate tricourile distinctive pentru câștigătorii acestei etape.

După cum știți deja, Turul României 2020 va debuta cu o cursă-prolog în Timișoara, în 8 septembrie, aceasta fiind urmată de 5 etape: Timișoara – Oradea, Oradea – Cluj-Napoca, Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana, Brașov – (Transfăgărășan) – Curtea de Argeș, iar etapa finală se va desfășura la București, pe 13 septembrie.

Cum reglementările sanitare nu permit desfășurarea competițiilor de ciclism cu spectatori, încercăm să descriem pentru dumneavoastră locurile prin care va trece Turul României, pentru a vi le aduce mai aproape. În acest material vă povestim despre Cluj-Napoca, folosind informațiile și imaginilor furnizate cu multă de Serviciul Strategii de Marketing din cadrul primăriei municipiului.

În regiunea istorică a Transilvaniei, într-o zonă pitorească, orașul Cluj-Napoca așteaptă să fie descoperit. Odată ce ajungi în oraș și-i simți vibrația, vei fi fermecat pentru totdeauna. Esența Clujului stă în oamenii săi, care au creat o societate dinamică și multiculturală, în care te vei integra cu ușurință, odată ce vei ajunge să simți orașul. Cluj-Napoca, “inima Transilvaniei” este capitala economică a regiunii, al doilea oraș ca importanță din România, un oraș academic cu un mediu cultural dinamic și unic. Comunitatea diversă a Clujului și obiectivele ambițioase de dezvoltare o fac un adevărat magnet pentru mii de vizitatori în fiecare an. Numit “cel mai prietenos oraș” din Europa, deschis și incluziv, puteți vizita Orașul Cluj-Napoca din mai multe motive: istoria sa bogată, evenimente de afaceri de nivel superior, domeniul medical remarcabil și, nu în ultimul rând, festivalurile sale.

Prima înregistrare oficială a așezării datează din perioada antică, când geograful grec Claudius Ptolomaeus a identificat-o ca fiind capitala fostei Dacia Porolissensis. În timpul domniei împăratului Hadrian, orașul a primit statutul de municipalitate, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. După ce Imperiul Roman s-a retras, orașul a regresat în timpul invaziei barbare. Cu toate acestea, evul mediu a constatat că orașul înflorește economic și cultural, toți acești factori contribuind la faptul că orașul este numit „orașul-comoară”. În 1173, orașul a fost înregistrat drept Clus (orașul dintre dealuri), cunoscut și sub numele de Kolozsvar (maghiar) și Klausenburg (german). Clujul a fost întotdeauna un oraș privilegiat, primind statutul de oraș liber de la Carol Robert de Anjou și mai târziu, în timpul domniei lui Sigismund din Luxemburg, având privilegiul de a construi fortificații. Mathias Corvinus, un rege din Cluj, a fost patron al orașului în timpul domniei sale. Există înregistrări din secolul al XV-lea care dovedesc existența a cel puțin 18 turnuri, specifice breslelor care le-au construit. Între 1713 și 1716, Imperiul Austriac a construit o garnizoană pe dealul Cetățuiei, în timp ce influența lor a contribuit foarte mult la cultura deja bogată a orașului. Clujul a jucat un rol important în procesul de definire a națiunii române, culminând cu unificarea Transilvaniei cu principatele române. Din 1974, orașul este cunoscut sub numele de Cluj-Napoca.

În prezent, Cluj-Napoca este considerată capitala culturală și economică a Transilvaniei, un oraș bogat în istorie și cultură, unde identitatea locală se îmbină armonios cu valorile europene. Cluj-Napoca susține o moștenire academică puternică, care susține o comunitate creativă, dinamică și vibrantă, în care cooperarea este un factor cheie pentru dezvoltarea locală durabilă. O abordare inovatoare asociată cu afinitatea față de IT și tehnologie a transformat orașul nostru într-unul dintre centrele de IT și inovație de top din România.

Cluj-Napoca este situat în Transilvania Centrală, având o suprafață de 179,5 km2. Este situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei. Se întinde pe văile Someșul Mic și râul Nadas și, prin anumite prelungiri, în văile secundare ale Popești, Chintă, Borhanciului și Popii. Spre sud-est, ocupă spațiul terasament superior de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei laturi de dealuri. La sud, orașul este străjuit de dealul Feleacului, cu o altitudine maximă de 825 m, la vârful Măgura Sălicei. La est, continuă alături de Câmpia Someșului. La nord, Cluj-Napoca este situat cu vârfuri precum vârful Lomb (684 m), Vârful Dealul Melcului (617 m), Techintu (633 m). Spre vest există o suită de deal, precum Dealul Hoia (506 m), Dealul Gârbăului (570 m). În interiorul orașului se află dealul Calvaria și dealul Cetățuiei. Râurile Someșul Mic și Nadas trec prin Cluj-Napoca. Zona metropolitană este o unitate de planificare teritorială compusă din Apahida, Cojocna, Suatu, Căianu, Jucu, Palatca, Cluj, Bonțida, Dăbâca, Borșa, Chinteni, Aluniș, Cornești, Panticău, Vultureni, Aschileu, Sânpaul, Baciu, Gârbău, Aghireșu, Căpușu Mare, Gilău, Florești, Săvădisla, Ciurila, Feleacu, Aiton, Recea-Cristur și Cluj-Napoca, principalul pol de dezvoltare al acestei unități.

Casa cea mai veche și cea mai mare universitate din România, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca are nu mai puțin de 10 instituții de învățământ superioare care contribuie la atragerea unei cifre uluitoare de 80000 de studenți (2016), ceea ce face din Cluj unul dintre orașele prietenoase pentru tineret din România. Universitățile oferă o forță de muncă de cea mai înaltă educație pentru peste 300 de specializări, studenții fiind unul dintre motoarele care mențin Cluj-Napoca, oferind orașului o atmosferă vibrantă și plină de energie.

Ca hub tehnologic, obiectivul final pentru Cluj-Napoca este îmbunătățirea calității vieții pentru cetățeni, concentrându-se pe cinci domenii principale: transportul și mobilitatea; implicarea cetățeanului; energie; infrastructură; acces la internet și digitalizare. Peste 17.000 de oameni lucrează în sectorul IT local, iar orașul găzduiește peste 1.800 de companii IT, care se concentrează în principal pe externalizarea și optimizarea proceselor. Orașul încearcă să ofere industriei IT un impuls de creativitate pentru a contribui la consolidarea inovației și a dezvoltării de noi produse, creând Clusterul Industriilor Transilvania – primul din România – care lucrează alături de universitățile locale. Mai mult decât atât, orașul găzduiește alte 7 grupuri, în diverse domenii de activitate, care urmăresc să consolideze și să aducă inovația în ecosistemele economice.

Clujul este, de asemenea, un centru important al elitei științifice. În cadrul Filialei Cluj a Academiei Române, următoarele institute au elaborat o cercetare științifică fundamentală: Arhivele folclorice ale Academiei Române, Institutul de lingvistică și istorie literară „Sextil Pușcariu”, Institutul de istorie „G. Barițiu” (care are și un departament de cercetare socio-umană), Institutul de Arheologie și Istorie a Artei, Institutul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Centrul de Studii Transilvania, Institutul de Speologie Emil Racoviță, Institutul de Geografie) și „Observatorul Astronomic” (secțiunea Institutului Astronomic al Academiei Române din Bucureşti). Anual, se organizează evenimentul științific „Zilele academice din Cluj”. De asemenea, există filiale ale Academiei de Științe Medicale, respectiv una a Academiei de Științe Tehnice din România. Mai mult, Cluj-Napoca este un centru medical renumit.

Cluj-Napoca găzduiește numeroase institute din diferite sucursale: Institutul de Cercetare pentru Chimie „Raluca Ripan”, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, Institutul de Cercetări Biologice, Institutul de Inginerie Informatică, Institutul de Cercetări Electronice, Institutul de Cercetări Electronice Naționale Cercetare și dezvoltare pentru utilaje și instalații pentru agricultură și industrie alimentară, Institutul pentru semințe și material de înmulțire, Institutul de cercetare și dezvoltare forestieră, Institutul de cercetare și proiectare a mineritului.

Fie că doriți să trăiți un basm, să vă încărcați de “electricitate”, să vă bucurați de unele dintre cele mai bune filme, să ascultați muzică bună în timp ce rătăciți în parc sau doriți doar să încercați niște mâncare gustoasă, nu vă faceți griji! Zilele Clujului, Festivalul Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, TIFF, Street Food Festival sunt doar câteva dintre evenimentele pe care orașul le găzduiește. Clujul a fost, de altfel, onorat cu titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Cu peste 1500 de evenimente culturale și aproape 100 de festivaluri găzduite anual, Cluj-Napoca este orașul cu cea mai mare vitalitate culturală din România, pe lângă capitală.

Monumente și clădiri din Cluj-Napoca: Catedrala Adormirea lui Theotokos, care se află în Piața Avram Iancu și care, împreună cu Teatrul Național Cluj-Napoca și Statuia Avram Iancu creează un grup de simboluri locale, .Biserica Sf. Mihail, monument istoric și religios impresionant, martor al multor evenimente și unul dintre cele mai reprezentative edificii gotice din România, Biserica „Calvaria”, una dintre cele mai vechi structuri din Cluj-Napoca, construită în secolul al IX-lea, Biserica Franciscană, casa și statuia lui Matei Corvin, singurul palat din Cluj-Napoca, reprezentativ pentru perioada de tranziție în stil gotic la stilul renascentist, Palatul Bánffy, Teatrul Național și Opera Română, Turnul croitorilor.

Muzee Cluj-Napoca: Muzeul de Artă, situat în Palatul Contului Bánffy, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casa Memorială Emil Isac.

Suburbii, străzi și alte zone din Cluj-Napoca: Bulevardul Eroilor – una dintre cele mai vechi străzi din oraș, cu edificii din secolele XVIII-XX pe ambele părți, leagă Piața Unirii de Piața Avram Iancu, Bulevardul Regele Ferdinand – principala stradă comercială, renovată de la mijlocul secolului al XIX-lea până în zilele noastre, Piața Unirii – unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului comoara din inima Transilvaniei, Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Central Park „Simion Bărnuțiu”, Fabrica de Pensule – mai mult un spațiu creativ viu și respirator decât o galerie, Centrul istoric al orașului – cu clădiri din secolul al XV-lea, Piața Avram Iancu – una dintre cele mai mari piețe din Cluj.

Sperăm că v-am convins să fiți alături de noi, de-a lungul acestei ediții a Turului României! Chiar dacă, în acest an, veți ajunge la Cluj-Napoca doar prin intermediul imaginilor și materialelor filmate, aveți destule motive să îl “vizitați” alături de caravana ciclistă.

Turul României nu înseamnă doar frumusețea ciclismului și a întrecerii sportive, ci și a locurilor prin care trece și a oamenilor ale căror inimi bat alături de el.

2020-08-31T09:48:07+00:00August 31st, 2020|Stiri|